Τι είναι η Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή;
Αναπτυξιακή γλωσσική διαταραχή ορίζεται η κατάσταση, κατά την οποία τα παιδιά εμφανίζουν δυσκολίες στην ανάπτυξη του λόγου, όσο αναφορά την έκφραση ή και την κατανόηση, οι οποίες δεν συνδέονται άμεσα με κάποια οργανική πάθηση (όπως βαρηκοϊα, νοητική υστέρηση ή κάποιο σύνδρομο). Τα συμπτώματα ξεκινούν στην πρώιμη αναπτυξιακή περίοδο και μπορούν να επιμείνουν μέχρι την ενήλικη ζωή, επηρεάζοντας πολλές πτυχές της καθημερινότητας και της λειτουργικότητας του ατόμου.
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που εμφανίζει ένα παιδί με αναπτυξιακή γλωσσική διαταραχή;
Μειωμένο εκφραστικό/ αντιληπτικό λεξιλόγιο (σημασιολογία). Το λεξιλόγιο είναι ποιοτικά και ποσοτικά χαμηλότερο από αυτό που περιμένουμε βάσει της χρονολογικής τους ηλικίας. Δυσκολεύονται να ανακαλέσουν ή να βρουν την έννοια που επιθυμούν και για αυτό το λόγο, συχνά χρησιμοποιούν περιφράσεις για να περιγράψουν αυτό που θέλουν.
Δυσκολίες με τη μορφή του λόγου ( σύνταξη και γραμματική). Χρησιμοποιούν λάθος τα άρθρα , τις καταλήξεις των λέξεων και τους χρόνους των ρημάτων , ενώ συχνά η δομή των προτάσεων εμφανίζεται διαταραγμένη, καθώς τοποθετούν τις λέξεις μέσα στις προτάσεις με ακατάστατο τρόπο. Οι προτάσεις που σχηματίζουν, είναι σημαντικά πιο μικρές σε σχέση με τους συνομηλίκους .
Δυσκολίες σε επίπεδο συζήτησης-διαλόγου (πραγματολογία). Παιδιά με αναπτυξιακή γλωσσική διαταραχή, δυσκολεύονται να επεξεργαστούν μεγάλα ‘’τμήματα γλώσσας ‘’ και αυτό επηρεάζει την ικανότητα κατανόησης σε επίπεδο διαλόγου (συμφραζόμενα, μεταφορές και αφηρημένα νοήματα). Ως εκ τούτου, αυτό μπορεί να επηρεάσει και την κοινωνική επικοινωνία (κοινωνικές συνδιαλλαγές) του παιδιού , καθώς η ικανότητα τους να ξεκινήσουν , να διατηρήσουν ή και να μεταβούν ομαλά σε ένα θέμα συζήτησης είναι σημαντικά χαμηλή.
Δυσκολίες με την εργαζόμενη και βραχύχρονη μνήμη, οι οποίες είναι αλληλένδετες με την αργή κατάκτηση νέας γνώσης. Τα παιδιά αυτά έχουν μειωμένη ικανότητα να συγκρατήσουν πληροφορίες και επομένως να δημιουργήσουν καινούριες αναπαραστάσεις.
Μειωμένη κατανόηση. Δυσκολία παρατηρείται στη κατανόηση μεγάλων προτάσεων και σύνθετων εντολών.
Φωνολογικές δυσκολίες. Εμφανίζονται (αν και όχι απαραίτητα) αντικαταστάσεις, παραλείψεις, μεταθέσεις φωνημάτων.
Οι λεκτικές δεξιότητες των παιδιών με ΑΓΔ είναι χαμηλότερες από τις πρακτικές. Έτσι μπορεί να βλέπουμε ένα παιδί με γλωσσικές δυσκολίες, το οποίο είναι πολύ ικανό με δραστηριότητες κατασκευαστικού τύπου, γυμναστική κ.α.
Τι επιπτώσεις μπορεί να έχει η ΑΔΓ στη ζωή του ατόμου;
Η αναπτυξιακή γλωσσική διαταραχή δεν επηρεάζει μόνο τη λεκτική επικοινωνία του ατόμου, αλλά και πολλές πτυχές της καθημερινότητάς του, όπως την κοινωνική αλληλεπίδραση και την ακαδημαϊκή επιτυχία, οι οποίες μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία και συμπεριφορά του παιδιού.
Που μπορώ να απευθυνθώ;
Η συμπτωματολογία ενός παιδιού με αναπτυξιακή γλωσσική διαταραχή δεν είναι πάντα η ίδια. Διαφορετικά χαρακτηριστικά συναντώνται σε διαφορετικά άτομα. Για αυτό είναι σημαντική η έγκαιρη διάγνωση –αποκατάσταση των δυσκολιών του παιδιού από Λογοθεραπευτή, πριν την ένταξη του, σε σχολικό περιβάλλον. Παιδιά με αναπτυξιακή γλωσσική διαταραχή, τα οποία δεν διαγιγνώσκονται εγκαίρως , έχουν αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν σοβαρές μαθησιακές δυσκολίες.
Μαρία Συλίκου- Λογοθεραπεύτρια
📸by Saeed Karimi @ Unsplash
Comentarios