top of page
Αναζήτηση
angela avrambou

Θεραπεία Σίτισης

· Τι είναι η θεραπεία σίτισης;

Η θεραπεία σίτησης είναι μία διαδικασία που ασχολείται με την ανάπτυξη δεξιοτήτων, που απαιτούνται γύρω από την σίτιση και κατ' επέκταση κατανάλωση μίας τροφής. Αποτελείται από μία σειρά στρατηγικών και προσεγγίσεων, που στόχο έχουν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση σιτιστικών δυσκολιών. Οι δυσκολίες αυτές μπορεί να είναι αισθητηριακές (υφές, οσμή. όψη), μυολειτουργικές (αδύναμος στοματοπροσωπικός μηχανισμός) ή γνωστικές, καθώς επίσης και παθολογικοί λόγοι ή ιατρικοί λόγοι, που οδήγησαν στην δυσκολία κατανάλωσης τροφών ή και τροφικών ομάδων.



· Σε ποιά παιδιά απευθύνεται;

Αφορά όλα τα παιδιά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες με την κατανάλωση τροφής. Παιδιά με Αναπτυξιακές διαταραχές, επιλεκτικότητα σίτισης, είναι ιδανικοί υποψήφιοι για θεραπεία. Επιπλέον παιδιά με αισθητηριακές δυσκολίες έχουν μεγάλες πιθανότητες να εμφανίσουν επιλεκτικότητα στην σίτιση. Έρευνα του 2016 από τους Boggs & Ferguson, έδειξε πως το 75% των παιδιών με Αναπτυξιακές διαταραχές εκτιμάται πως έχουν ζήτημα με την σίτιση.

· Γιατί χρειάζομαι θεραπεία σίτισης;

Αρκετές μελέτες ανα τον κόσμο σημειώνουν πως το 1/4 με 1/3 κατά μέσο όρο των παιδιών θα εμφανίσει ζητήματα στην σίτιση του κατά τους 10 πρώτους μήνες της ζωής του. Από αυτά, μόνο το 1/3 θα αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που εμφανίστηκαν χωρίς παρέμβαση. Παιδιά που δεν θα αντιμετωπίσουν τις σιτιστικές τους δυσκολίες, θα εμφανίσουν σταδιακά προβλήματα ανάπτυξης, δυσκολία με το βάρος, το ύψος και τον δείκτη μάζας σώματος. Ακόμα τα παιδιά με επιλεκτικότητα στην σίτιση, μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στις κοινωνικές τους σχέσεις. Η συμμετοχή σε κοινωνικά γεύματα ή συγκεντρώσεις, μπορεί να αποδειχθεί πολύ στρεσογόνα με αποτέλεσμα να την αποφεύγουν. Αυτόματα επηρεάζεται η σχέση με άλλους ανθρώπους, η κοινωνική επικοινωνία και τα άτομα αυτά τυχαίνει να απομονώνονται και να έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση.

Σκοπός της θεραπείας σίτισης είναι να εξομαλύνει την διαδικασία του φαγητού, να την μετατρέψει σε απολαυστική και να αλλάξει τις αρνητικές εμπειρίες, που μπορεί το παιδί να έχει αποκτήσει μέσα από αυτή. Εξειδικευμένοι θεραπευτές αξιολογούν και παρεμβαίνουν.

· Τι είναι το SOS Approach to Feeding;

Είναι μία μέθοδος η οποία αναπτύχθηκε από την Dr. Toomey και επικεντρώνεται στην ενίσχυση της σχέσης του παιδιού με το φαγητό, μέσω μίας διαδοχικής αισθητηριακής προσέγγισης. Στηρίζεται πάνω σε μία καλή αρχική αξιολόγηση του παιδιού, με λήψη ιατρικού, σιτιστικού και αισθητηριακού ιστορικού. Εκτιμώνται οι λόγοι για τους οποίους ένα παιδί δεν καταναλώνει τροφές και πάνω στις δεξιότητες που ήδη κατέχει και στις ανάγκες του, χτίζεται εξατομικευμένο πρόγραμμα παρέμβασης. Κατά την διάρκεια των συνεδριών είναι υποχρεωτική

η παρουσία ενός ατόμου, που το παιδί σιτίζεται συχνά μαζί του. Μέσα από μία ιεραρχημένη παρέμβαση, σκοπός είναι το παιδί να εκτεθεί σε τροφές με διαφορετική αισθητηριακή και κινητική απαίτηση, στο επίπεδο που πάντα αυτό ανέχεται. Το παιδί θα μάθει να αποκτά νέες δεξιότητες γύρω από το φαγητό και θα αποκτήσει θετικές εμπειρίες με αυτό. Μέσω της μοντελοποίησης και της παρατήρησης θα αποκτά νέα πληροφορία και μέσω του παιχνιδιού θα του είναι ευχάριστη!



Φαίδρα Καποδίστρια - Λογοθεραπεύτρια, Θεραπεύτρια Σίτισης


12 Προβολές0 Σχόλια

Comments


bottom of page