Recent Posts

Archive

Tags

Ασκήσεις με Βάδισμα Ζώων για την Ανάπτυξη του Αδρού Κινητικού Συντονισμού και  την Υψηλότερη Μάθηση

Καθώς τα παιδιά εμπλέκονται σε δραστηριότητες που αναπτύσσουν περαιτέρω τις αδρές κινητικές δεξιότητες τους είναι καλύτερα προετοιμασμένα για υψηλότερη ικανότητα μάθησης μέσα στην τάξη. Τα παιδιά χρειάζονται αυτά τα είδη των κινητικών ασκήσεων για τη δημιουργία καλύτερου ελέγχου του σώματος και της διαχείρισης του, που σχετίζεται άμεσα με τον τρόπο που θα παραστούν και την συγκέντρωσή τους στην τάξη.

Αυξάνοντας την ποσότητα της κίνησης την οποία ένα παιδί παίρνει σε καθημερινή βάση, ωθώντας το σε νέες δραστηριότητες, μπορεί να δείτε καλύτερα αποτελέσματα στην μαθησιακή του ικανότητα όπως, ότι αρχίζει να συνεργάζεται καλύτερα με τον δάσκαλό του, να καθίσει σε τάξη, να καταγράφει γεγονότα και λεπτομέρειες, να ακολουθεί τις οδηγίες και να αναπτύξει τις δεξιότητες που χρειάζονται για την ανάγνωση και τη γραφή.

Οι ασκήσεις στο χαλί είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βελτιωθούν οι αδρές κινητικές δεξιότητες του παιδιού σας και επίσης να του προσφέρουν περισσότερες ευκαιρίες για να κινηθεί ακόμη και σε εσωτερικούς χώρους.


Οφέλη από τις ασκήσεις

. Τέτοιου τύπου ασκήσεις μπορεί να βοηθήσουν το παιδί σας με τους ακόλουθους τρόπους:


  • Προσοχή και Συγκέντρωση

Οι ασκήσεις αυτές, μπορούν να αυξήσουν την φυσική αντοχή που απαιτείται για τη διαρκή προσοχή και την εστίαση στην τάξη. Αυτό επιτρέπει στο παιδί σας να καθίσει στην καρέκλα στο σχολείο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χωρίς να αποσπάται η προσοχή του και να κάνει νευρικές κινήσεις (αυτορυθμιστικές).


  • Διάβασμα και γράψιμο

Καθώς το παιδί σας συμμετέχει στις δραστηριότητες, θα χρησιμοποιεί συχνά τον συντονισμό χεριού-ματιού και θα χρειαστεί να διασχίσει την μέση γραμμή σώματος. Αυτές οι ασκήσεις αναπτύσσουν τις οπτικό-κινητικές δεξιότητες του παιδιού σας, καθώς καθοδηγούν τα χέρια και τα πόδια τους μέσα από κάθε δραστηριότητα. Αυτές είναι σημαντικές δεξιότητες που απαιτούνται για τη διατήρηση των πληροφοριών και για την παρακολούθηση λέξης στη σελίδα.


Διασχίζοντας τη μέση γραμμή, το παιδί βοηθάται να αναπτύξει την κατευθυντικότητα του η οποία είναι σημαντική για τη γραφή γραμμάτων και αριθμών, την χωρική αντίληψη που χρησιμοποιείται για τη σωστή απόσταση μεταξύ των λέξεων σε φράσεις και την ενεργοποίηση της αριστερή και δεξιάς πλευράς του εγκεφάλου, έτσι ώστε να εργαστούν από κοινού.


  • Ακολουθία οδηγιών και ακούγοντας το δάσκαλο

Όταν το παιδί σας συμμετέχει σε δραστηριότητες διασκέδασης στο χαλί, θα πρέπει να προσέξει, να ακούσει και να ακολουθήσει τις οδηγίες. Επειδή αυτή είναι συνήθως η ίδια διαδικασία που κάνει ακούγοντας το δάσκαλο, είναι ένας καλός τρόπος για να το προετοιμάσετε και να ενισχύσει αυτές τις δεξιότητες για την πιο εντατική ανάπτυξη. Το παιδί σας θα πρέπει πρώτα να παρακολουθήσει το δάσκαλο, να ακούσει και να διατηρήσει τις οδηγίες και στη συνέχεια να ολοκληρώσει τις οδηγίες που του δίνονται. Αυτή είναι η ίδια επεξεργασία που χρησιμοποιείται σε αυτές τις δραστηριότητες, καθώς και σε άλλα αθλήματα ή ασκήσεις.


  • Κρατώντας Σημειώσεις στην τάξη

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν πόσο σημαντικές είναι οι αδρές κινητικές δεξιότητες για κάτι τόσο απλό όσο οι σημειώσεις στην τάξη. Πολλές φορές έχουμε να κάνουμε με μαθητές που έχουν τόσο χαμηλό μυϊκό τόνο που μπορεί να σηκώσουν ελάχιστα το σώμα, το κεφάλι και το λαιμό τους ώστε να αντιγράψουν αυτό που είναι γραμμένο στον πίνακα. Οι δραστηριότητες αυτές μπορούν να ενισχύσουν την στάση του και να υποστηρίξουν τους μύες στο λαιμό και το κεφάλι ώστε να διευκολυνθεί η λήψη σημειώσεων, ενώ ο δάσκαλος διδάσκει.


Δραστηριότητες

Εδώ είναι μερικές δραστηριότητες για να ξεκινήσετε. Χρησιμοποιώντας το βάδισμα των ζώων που όχι μόνο ενεργοποιεί διάφορες περιοχές του σώματος του παιδιού σας και το μυαλό του αλλά είναι επίσης ένας διασκεδαστικός τρόπος για να κινείται χωρίς αυτό να φανεί σαν εργασία. Κάθε άσκηση έχει ένα συγκεκριμένο σκοπό για την ενίσχυση διαφορετικών περιοχών του σώματος για την εκπαίδευση.


Βάδισμα ζώων

  • Περπάτησε σαν γορίλας

Ξεκινήστε από όρθια θέση με τα πόδια στο άνοιγμα των ώμων (για να κάνει την άσκηση πιο δύσκολη, το παιδί χαμηλώνει προ στο πάτωμα)

Κάμψη του κορμού προς τα εμπρός ελαφρώς και κρεμάστε τα χέρια μπροστά

Περπατήστε προς τα εμπρός σαν ένα γορίλα (αργά βήματα, ελεγχόμενη κίνηση)

  • Βάτραχος

Βαθύ κάθισμα χαμηλά στο πάτωμα και βάλτε τα χέρια στο χαλί μπροστά από τα γόνατα

Πηδήματα προς τα εμπρός με όλα τα μέλη να ακουμπάνε στο πάτωμα.

  • Κουνέλι

Βαθύ κάθισμα χαμηλά στο πάτωμα και βάλτε τα χέρια στο χαλί έξω από τα γόνατα

Βάλτε τα χέρια μπροστά σας όσο μπορείτε να φτάσετε

Κρατήστε και τα δύο πόδια μαζί και να πηδούν τα πόδια στα χέρια σας

  • Καγκουρό

Χαμηλώνει το παιδί προς το πάτωμα και σταυρώνει τα χέρια στο στήθος.

Μετακινείται με όσο μεγαλύτερα άλματα μπορεί και προσπαθεί να διατηρεί τα χέρια διπλωμένα

  • Καβούρι

Καθίστε στο χαλί με τα πόδια μπροστά σας και να τα χέρια πίσω σας (κλειδώσετε τους αγκώνες)

Σπρώξτε το στομάχι και τα ισχία μακριά από το έδαφος για την εξισορρόπηση στα πόδια και τα χέρια

Περπατήστε προς πίσω στο χαλί (το κεφάλι και τα χέρια πρώτα)

Κρατήστε τα ισχία και την πλάτη ίσια, μην αφήνετε να σύρει το σώμα στο χαλί.

Πηγή: http://ilslearningcorner.com/2017-01-mat-exercises-brain-building-animalexercises-for-gross-motor-and-higher-learning/