ψυχοθεραπεία εφήβων
Οι έφηβοι έχουν την ανάγκη να διαμορφώσουν οριστικά την ταυτότητα τους, να γίνουν ένα μοναδικό, ξεχωριστό και ώριμο άτομο. Είναι αντιμέτωποι με τη μετάβαση από την παιδική στην ενήλικη ζωή και βιώνουν μεγάλες αλλαγές. Οι έντονες αλλαγές περιλαμβάνουν την αλλαγή στο σώμα τους, αλλαγές στον τρόπο που διαχειρίζονται καθημερινές καταστάσεις, στον τρόπο που σχετίζονται με τους φίλους τους, με τα άτομα του ίδιου αλλά και του αντίθετου φύλου. Βιώνουν προβληματισμούς σχετικά με τη σεξουαλικότητά τους αλλά και τη σεξουαλική ζωή γενικότερα. Επίσης, αντιμετωπίζουν έντονη αγωνία για το μέλλον τους, για το επάγγελμα που θα ακολουθήσουν αλλά και για τις επιδόσεις τους στις αυξημένες σχολικές απαιτήσεις. Τέλος, μέσα σε όλους αυτούς τους προβληματισμούς που απασχολούν τους εφήβους υπάρχουν και τα αντίστοιχα έντονα συναισθήματα, συναισθήματα μοναξιάς, απογοήτευσης, πολλές φορές απότομες αλλαγές στη διάθεση εξαιτίας αυτών των προβληματισμών και αισθήματα έντασης και ντροπής.
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η περίοδος της εφηβείας είναι μια περίοδος ανακατατάξεων. Ο έφηβος προσπαθεί να λύσει τα άλυτα ζητήματα που υπάρχουν στη ζωή του από την παιδική ηλικία. Έχει μια δεύτερη ευκαιρία να βρεί λύσεις και να ανασυγκροτηθεί, για να μπορέσει να μπεί ομαλά στην ενήλικη ζωή. Για αυτό τον λόγο έχει μεγάλη σημασία, εάν ένας έφηβος δυσκολεύεται με κάτι ή νιώθει ότι κάτι τον απασχολεί επίμονα να ζητήσει την κατάλληλη βοήθεια.
Η κατάλληλη βοήθεια μπορεί να έρθει μέσα από τις ατομικές θεραπείες εφήβων που περιλαμβάνουν προσωπικές συνεδρίες με έναν θεραπευτή. Σε αυτές τις συνεδρίες οι έφηβοι μπορούν να μιλήσουν ανοιχτά για τα ζητήματα που τους απασχολούν, να εκφράσσουν συναισθήματα και προβληματισμούς με ένα πρόσωπο που θα νιώθουν άνετα να μιλήσουν νιώθοντας ταυτόχρονα την ασφάλεια μέσω του απορρήτου που υπάρχει μεταξύ θεραπευτή και εφήβου.
ψυχολογική
υποστήριξη
Η ψυχολογική υποστήριξη παρέχεται σε παιδιά και εφήβους από εξειδικευμένους ψυχολόγους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ψυχολογικές δυσκολίες και προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωπα.
συμβουλευτική
γονέων
Η συμβουλευτική γονέων έχει στόχο να ενδυναμώσει το ρόλο κάθε γονέα ώστε ο ίδιος να είναι σε θέση να βοηθήσει το παιδί να ωριμάσει συναισθηματικά, να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις δυσκολίες του και τελικά να αυτονομηθεί.
λογοθεραπεία
Λογοθεραπεία είναι η επιστήμη που ασχολείται με τις διαταραχές επικοινωνίας (λεκτική και μη), λόγου, ομιλίας, φωνής και μάσησης – κατάποσης παιδιών, εφήβων και ενηλίκων, όποια κι αν είναι η αιτία αυτών των διαταραχών: νευρολογική, εξελικτική ή λειτουργική.
μαθησιακές
δυσκολίες
Ο όρος Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες αναφέρεται σε ανομοιογενείς δυσκολίες που είναι δυνατόν να επηρεάσουν την ανάγνωση, την ορθογραφία, τα μαθηματικά, την κρίση και γενικότερα την ικανότητα του παιδιού για μάθηση. Δεν οφείλονται σε αρνητικούς ψυχοπεριβαλλοντικούς παράγοντες ή σε χαμηλή νοημοσύνη.
εργοθεραπεία
H παιδιατρική εργοθεραπεία ως επιστήμη ασχολείται με παιδιά που παρουσιάζουν αδυναμία ή δυσχέρεια σε κάποιο τομέα ανάπτυξης (αισθητικοαντιληπτικό, κινητικό, κοινωνικό, ή γνωστικό) ή μειονεκτούν στις καθημερινές δραστηριότητες (ένδυση, απόδυση, σίτιση, προσωπική υγιεινή, χρήση τουαλέτας).
ομαδικά
προγράμματα
Τα ομαδικά προγράμματα παιδιών απευθύνονται κυρίως σε παιδιά με δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις, έλλειψη οριοθέτησης, έντονο ανταγωνισμό, χαμηλή αυτοεκτίμηση, δυσκολία ανάληψης πρωτοβουλίας και ρόλου μέσα στο σπίτι ή το σχολείο.